Hogyan kezdejek hozzá a tapétázáshoz?

Tapétázási tanácsok.

 

Készülj fel a tapétázásra.

Mielőtt elkezdesz tapétázni, a legfontosabb szabály az, hogy a tapétázandó felület száraz, egyenletes, és sima legyen.
Kezd azzal, hogy lekapcsolod a helyiségben az áramot. Távolítsd el a villanykapcsolókról a borítást.
Ajánlatos, eltávolítani a földön illetve a plafonon lévő szegélyléceket.
Jó tanács: számozd meg a lécek hátoldalát, hogy tud honnan szedted le őket, ezzel megkönnyítve a visszahelyezésüket. Szedj le bármiféle akasztót, csavart, szöget a falakról, majd vizsgáld meg, milyen a fal felülete.

 

Tapétázott felület:

Gondoskodj róla, hogy minden laza tapéta le legyen kaparva a falról, főleg a sarkokban és a szegélyléceknél. Mikor papír illetve szövettapétát eltávolítod, szedd le a teljes fedőréteget. Csiszolj vagy vágj le minden összeillesztést, ahol a tapéta fedte egymást és tölts meg minden repedést, lyukat vagy egyenetlen helyet a falon, a sima befejezés biztosítására. Nagyobb lyukak betömésére használj glettet, vagy valami hasonló anyagot. Miután megszáradt, óvatosan csiszold le a betömött területeket. Portalanítsd le a falakat, majd tegyél higított ragasztót a betömött területekre az előállító utasítása szerint.

 

Üvegszálas tapéta vagy más festett szövet tapéta:

 

Tisztítsd meg a felületet hígítóval majd alaposan öblítsd le. Tegyél rá egy fedő réteget az egész falra, majd dörzsöld le és ragaszd le az egész felületet.

 
Textil vagy hasonló tapéták:

 

Tépd le a régi tapétát. Használj tapéta kaparót, ha nehezebb letépni. Tömj be minden repedést és lyukat majd tegyél a tömött felületre ragasztót.

 

Festett felület:

 

Szedd le a festéket hígítóval majd alaposan mosd meg a felületet. Vakarj le mindenféle laza vakolatot a falakról. Tömj be minden repedést és lyukat majd csiszold simára a felületet.

 

Beton és vakolt felületek:

 

Tölts meg minden egyenetlen falszakaszt. Tegyél egy fedő réteget az egész felületre, majd dörzsöld le. Portalanítsd az egész felületet majd kend be ragasztóval.

 

Fa és hasonló anyagú deszkák:

 

Tömj be minden szög illetve csavar által hagyott lyukakat. Tömd be a csempék közti réseket glettel, vagy ragasztóval és ragasztószalaggal. Tömd be a repedéseket gipsszel. Dörzsöld le, majd ragaszd le a felületet. Tegyél egy lúgos alapozóréteget a deszkák illeszkedéseihez, hogy elkerüljük a laza sarkokat.

Loading...