Mennyi tapétát vegyek?

Hogyan számoljam ki, hogy mennyi tapétára lesz szükségem?

 

Első lépések:

  • Kezd a mennyezet magasságának és a falak hosszának a lemérésével.
  • Egy tekercs tapéta átlagosan 10m hosszú, és 53cm széles. Azaz 5 nm
  • Egy átlagos 2.40 méteres mennyezet magasságánál egy tekercs kitesz 4 hosszt, kivéve, ha illeszteni kell a mintákat.
  • Előreláthatólag többet kell használnia, ha a tapéta mintázott, és ezeket szükséges sorba állítani.
  • 32 cm-es illesztés esetén 1,2 a szorzó, 64 cm-es illesztés esetén 1,3-as a szorzó. 

 

Nézzünk 3 példát.

 

1. Nincs illesztés:

A szoba méretei az alábbiak. Hosszanti fal méret: 2,4 magas és 4 méter széles. Rövidebb fal méret: 2,4 magas és 2,5 méter széles

 

Számolás: H: 2,4 x 4=9,6 nm ezt el osztjuk 5-el és megkapjuk a tekercs számot, azaz 2 tekercsre lesz szükségünk, egy falrész tapétázásához. R: 2,4 x 2,5 méter= 6 nm ezt el osztjuk 5-el és megkapjuk a tekercs számot, azaz 2 tekercsre lesz szükségünk, egy falrész tapétázásához. De ebből kell majd 2, hisz két hosszanti és két rövidebb falrészünk van.

 

Így végeredményében összesen 2+2x2 tekercsre lesz szükségünk, azaz összesen 8 tekercs fogja kiadni a szobánkat. Attól ne ijedjünk meg, hogy a szoba tapétázása után marad majd még felhasználható tapéta. ez a későbbi hibák javítására pont jó lesz. Vegyük azt figyelembe, hogy egy tapéta gyár egy kollekcióját max. 2 évig forgalmazza, majd kivonja azt. 

 

2. Az illesztés 32 cm: 

A szoba méretei az alábbiak. Hosszanti fal méret: 2,4 magas és 4 méter széles. Rövidebb fal méret: 2,4 magas és 2,5 méter széles

 

Számolás: H: 2,4 x 4=9,6 nm ezt megszorozzuk 1,2-vel (11,52 nm) és osztjuk 5-el és megkapjuk a tekercs számot, azaz 3 tekercsre lesz szükségünk, egy falrész tapétázásához. R: 2,4 x 2,5 méter= 6 nm ezt megszorozzuk 1,2-vel (7,2 nm) osztjuk 5-el és megkapjuk a tekercs számot, azaz 2 tekercsre lesz szükségünk, egy falrész tapétázásához. De ebből kell majd 2, hisz két hosszanti és két rövidebb falrészünk van.

 

Így végeredményében összesen 3+2x2 tekercsre lesz szükségünk, azaz összesen 10 tekercs fogja kiadni a szobánkat. Attól ne ijedjünk meg, hogy a szoba tapétázása után marad majd még felhasználható tapéta. ez a későbbi hibák javítására pont jó lesz. Vegyük azt figyelembe, hogy egy tapéta gyár egy kollekcióját max. 2 évig forgalmazza, majd kivonja azt. 

 

3. Az illesztés 64 cm: 

A szoba méretei az alábbiak. Hosszanti fal méret: 2,4 magas és 4 méter széles. Rövidebb fal méret: 2,4 magas és 2,5 méter széles

 

Számolás: H: 2,4 x 4=9,6 nm ezt megszorozzuk 1,3-al (12,48 nm) és osztjuk 5-el és megkapjuk a tekercs számot, azaz 3 tekercsre lesz szükségünk, egy falrész tapétázásához. R: 2,4 x 2,5 méter= 6 nm ezt megszorozzuk 1,3-al (7,8 nm) osztjuk 5-el és megkapjuk a tekercs számot, azaz 2 tekercsre lesz szükségünk, egy falrész tapétázásához. De ebből kell majd 2, hisz két hosszanti és két rövidebb falrészünk van.

 

Így végeredményében összesen 3+2x2 tekercsre lesz szükségünk, azaz összesen 10 tekercs fogja kiadni a szobánkat. Attól ne ijedjünk meg, hogy a szoba tapétázás után marad majd még felhasználható tapéta. ez a későbbi hibák javítására pont jó lesz.

 

Vegyük azt figyelembe, hogy egy tapéta gyár egy kollekcióját max. 2 évig forgalmazza, majd kivonja azt. 

Loading...